уторак, август 11, 2015

Dvorac Marcibanji

Ova reprezentativna i kompleksna zgrada u Kameničkom parku u Novom Sadu je građena u etapama tokom 18. i 19. veka. Čine je četiri objekta koji formiraju atrijumsko dvorište. Dvorac je koncipiran u klasicističkom stilu. I danas iznad ulaza postoji ploča na kojoj piše da je dvorac sagradila plemićka porodica Marcibanji de Puho.


Dvor Patrijaršije

Zgrada dvora je sazidana krajem 19. veka u stilu "italijanskih palata" i nalazi se na mestu nekadašnjeg Pašinog konaka u Sremskim Karlovcima. Danas je zgrada stalna rezidencija vladike sremskog, letnja rezidencija patrijarha i muzej SPC. Palata Patrijaršije je i riznica u kojoj su razne dragocenosti i umetnine.


Kaštel Panonija

Dvorac je izgradio grof Arpad Falcione 1846. godine i nalazi se na poljoprivrednom imanju "Panonija" u blizini mesta Bajša. Objekat je skromna prizemna građevina u izuzetno negovanom i prostranom parku. U enterijeru je sačuvano nekoliko ogledala, kaljeva peć, podne obloge, stolarija, radni sto i mala biblioteka. Zgrada danas služi kao muzej.


Kapetanovo

Dvorac Kapetanovo je 1904. godine sagradio župan Botka Bela, a ime je dobio prema poslednjem predratnom vlasniku Milanu Kapetanovu. Legenda kaže da ga je Botka Bela izgubio na kocki. Skrhana zbog gubitka zamka, njegova žena se polila benzinom i zapalila, pa se prema legendi njen duh pojavljuje u jednoj od soba. Dvorac je pre više godina renoviran u hotel.


Kaštel Šulhof

Ovaj kaštel kraj Padeja je 1896. godine sagradila porodica Šulhof, odnosno Lajoš Šulhof, bogati vlastelin jevrejskog porekla. Posle zla koje su mu nacisti i komunisti naneli, dvorac je prešao u privatno vlasništvo. Rekonstrukcija je trajala dve godine, a novi vlasnik je uspeo da povrati dve trećine starih primeraka nameštaja i Kaštelu vrati stari sjaj.


Kaštel Ečka

Nadomak Zrenjanina jermenska porodica Lukač je sagradila za sebe velelepnu lovačku kuću jer su Đorđe Lukač i njegova četiri sina bili strastveni lovci. Zabeleženo je da je otvaranju dvorca prisustvovao i grof Esterhazi koji je za tu priliku doveo devetogodišnjeg Franca Lista. Zdanje je pretvoreno u hotel u koji najčešće navraćaju lovci.


Sokolac

Ovaj dvorac kod Novog Bečeja je izgradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama XIX veka, a u miraz ga je dobila Emilija Ivanović, kćerka Lazara Dunđerskog. Poznat je po tome što je tu čuvena Lenka Dunđerski provela poslednje dane života. U dvorcu može da se vidi njen portret u prirodnoj veličini.


Fantast

Ovaj dvorac kraj Bečeja je izgrađen na imanju veleposednika Bogdana Dunđerskog. Od ogromne ergele danas se na imanju nalazi oko 60 grla u šest konjušnica, a postoji i staza za trening galopera. Dvorac je u novije vreme pretvoren u romantični luksuzni hotel ali je kompleks otvoren za obilazak.


Rajac

Raj na zemlji - tako su stari putopisci opisivali ovu planinu zbog prostranstva protkanog šumarcima i cvetnim livadama, pa je tako i dobio ime. Zahvaljujući klimi, Rajac je odličan za lečenje bolesti pluća i disajnih puteva. Za ekstremnije sportiste postoji mogućnost paraglajdinga, dok za planinare postoji izviđački kamp.


Zlatar

Mirisne livade, bistra jezera okružena omorikama i brezama, beskrajni vidikovci, spoj mediteranske i planinske klime i blagotvoran vazduh čine ovu planinu pravom oazom odmora i mira. Klima na Zlataru je pogodna za lečenje kardiovaskularnih bolesti. Ljubitelji lova imaju mogućnost za lov na visoku i nisku divljač.


Peščani sprudovi

Bajkovite i romantične plaže krase dunavske sprudove u Apatinu. Duge peščane plaže uz bujne pejzaže u zaleđu podsećaju na prizore rezervisane za daleka okeanska ostrva.


Gradska plaža

Na svega nekoliko minuta pešice od centra Užica leži plaža na Đetinji. Ušuškana je ispod stare užičke tvrđave Stari grad i predstavlja pravu oazu za odmor, kupanje i šetnje, a mogu se i iznajmiti pedaline i kanui.


Žićina plaža

Jedna od najlepših i najdužih rečnih plaža u Srbiji nalazi se na kilometar ipo od centra Banje Koviljače. Pravo mesto za osveženje, opuštanje i druženje uz roštilj, riblji kotlić... Tokom vrelih letnjih noći na ovoj plaži je zagarantovan nezaboravan provod.


Ženeva

Najstarija plaža na reci Ibar, gde ćete upoznati starogradski duh kultne Ženeve i Mirnu česmu, simbol otpora Otomanskoj imperiji. Uz odbojku na pesku osećate će se kao da ste u Brazilu jer se svake godine početkom avgusta ovde održava najveći turnir u regionu. Ulaz na plažu je besplatan.


понедељак, август 03, 2015

Bosa noga

Smeštena u Arilju, tik uz reku Rzav, jednu od najčistijih reka u Evropi, ima terene za odbojku na pesku, fudbal, stoni tenis, ali i veliku travnatu površinu na kojoj se održavaju koncerti poznatih rok grupa i tehno žurke. Postoji još sedam manjih plaža na ovoj reci: Urjak, Sonjine čari, Uski vir, Vukotići, Žuta stena, Viseći most i Šljunkara.



Popova plaža

Ova plaža na obali Timoka pravi je biser među plažama Srbije. Nasuta je peskom, predstavlja jedan od najuređenijih sportsko-rekreativnih kompleksa. Tu su tereni za mali fudbal, fudbal na peni, tereni za košarku, odbojku na pesku, staze za vožnju rolera i skejtborda, teren za mini-golf, teniski tereni i bazen za vaterpolo.


Štrand

Najlepša i najuređenija plaža na Dunavu koja tokom sezone dnevno broji i do 15000 posetilaca. Na raspolaganju su vam tereni za mini-golf i košarku kao i tereni za odbojku na pesku. Tu je i veliki broj dečijih igrališta. Takođe, često se održavaju i različite sportske i kulturne manifestacije.


Oficirac

Novosadsko kupalište Oficirac je poznato po opuštenoj atmosferi gde se roštilja, pijucka, pristaje na plažu čamcima. Dozvoljeno je i dovođenje kućnih ljubimaca koji slobodno mogu da trčkaraju okolo i kupaju se u Dunavu. U blizini je i Udruženje sportskih ribolovaca kao i restoran sa ribljim specijalitetima.


Ada Ciganlija

Svima poznato "beogradsko more" ima prostranu šljunkovitu plažu okruženu pešačkom stazom od 7.5 kilometara. Poseduje javna kupatila, tuševe i česme čija je upotreba besplatna. Broji više od 50 sportskih terena i 70 restorana. U sklopu ove plaže nalazi se biciklistička staza i besplatni uređeni prostor namenjen za roštiljanje i odmor.


Lido

Nalazi se na severnom špicu Velikog ratnog ostrva na Dunavu, koje je zakonom zaštićeno, pa je tako ova plaža okružena netaknutom prirodom, što je i njena glavna odlika. Postoji nekoliko odličnih restorana na samoj plaži gde možete nešto i da prezalogajite.


Bukovička banja

Znamenitosti banje doprinosi blaga sedativna klima kojoj posebnu vrednost daje svežina vazduha koji ka banji struji sa okolnih planina. Lako je pristupačna iz svih delova Srbije jer se nalazi u centralnoj Šumadiji. Poznata je po lekovitoj mineralnoj vodi a o blagotvornosti kisele vode govori podatak da je još 1811. godine svoje zdravlje njome krepio Dositej Obradović.


Novopazarska Banja

Nalazi se u slivu reke Raške, leve pritoke Ibra. Razvila se na nadmorskoj visini od 500 metara, 20 kilometara zapadno od centralnog dela Kopaonika. Ima 14 izvora termomineralne vode, a glavni prirodni izvor daje vodu temperature 54 stepena. Voda Novopazarske Banje se koristi kao dopunski prirodni lekoviti faktor za lečenje različitih vrsta reumatizama, išijasa, sportskih i drugih povreda, kožnih bolesti, ginekoloških poremećaja, stanja posle moždanih udara, dijabetesa i slično.