субота, август 08, 2009

Konak "Dobrodolac"

Konak "Dobrodolac" nalazi se u Brzeću kod Kopaonika na 1100 metara nadmorske visine. Pogodan je za porodični odmor i prvi u Srbiji je ponudio all inclusive aranžman. Kroz dvorište protiče reka na kojoj se nalazi originalna vodenica potočara gde se melje brašno za proju i pogače koje se serviraju gostima. U dvorištu se nalazi otvoreni bazen. Zadržani su tradicionalni elementi kopaoničkog kraja od potpuno prirodnih proizvoda iz domaće radinosti. Uz maksimalnu ljubaznost domaćina stvorena je opuštena atmosfera samo sa jednim ciljem - odmora i užitka gostiju. Kuća raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a svaka od njih ima kupatilo i TV prijemnik. Ovde se možete baviti pešačenjem, organizovati piknik u prirodi ili posetiti Đavolju varoš, Lukovsku banju, Sunčane Vrhove, Studenicu, Sopoćane, Vrnjačku banju...

недеља, август 02, 2009

Cvejin salaš

U hladu stogodišnjeg hrasta, lipa i bagrema, na svega dvadesetak minuta od novosadske gradske vreve, nalazi se porodična oaza mira - "Cvejin salaš". Ovo ostrvo domaće hrane i bačke gostoljubivosti, okruženo talasanjem žitarica i nepreglednom pučinom useva, smešteno je na putu ka Bačkoj Palanci pre ulaska u selo Begeč. Ovde goste srdačno dočekuju već vremešni domaćini poznati po kulinarskim veštinama popularne "bakine kuhinje". Blizina Dunava i čuvene Begečke jame, okolni bogati lovni tereni, samo su deo atrakcija za sve ljubitelje prirode i one koji žele da pobegnu od buke velegrada. Salaš je idealno mesto za organizovanje manjih porodičnih skupova ali i za pravi odmor u pravom seoskom domaćinstvu. Smeštaj se sastoji od jedne dvokrevetne i dve jednokrevetne sobe a sobe se izdaju u paketu (zajedno). U okviru smeštaja nalaze se kuhinja, kupatilo sa kadom i tuš kabinom. Objekat je zbog konfiguracije zajedničkog kupatila pogodan za boravak i odmor cele porodice ili grupe prijatelja.

Takovski vrt

"Takovski vrt", vajati prve kategorije vlasnice Ruže Purić, nalaze se u selu Klatičevo na udaljenosti šest kilometara od Gornjeg Milanovca. "Takovski vrt" raspolaže sa dva dvokrevetna vajata koji imaju terasu, ulazni hol, kupatilo i TV. Pored vajata nalazi se restoran domaće kuhinje. Vajate možete iznajmiti tokom cele godine za cenu noćenja od 800 dinara po osobi. Gosti mogu da se hrane u obližnjem restoranu gde se spremaju specijaliteti domaće kuhinje. Inače, vajati se nalaze na četiri kilometara udaljenosti od istorijskog muzeja Takovo, 18 kilometara od manastira Vraćevšnica, a u blizini se nalaze manastiri Ovčarsko-kablarske klisure, banja Trepča i planina Rudnik. Priroda je bila veoma darežljiva prema ovom kraju pa ovde možete uživati u čistom vazduhu, zdravoj hrani, šetnji po livadama i šumama, obilasku kulturno-istorijskih spomenika, branju lekovitog bilja, šumskih plodova, lovu i ribolovu i specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje.


Garaške breze

Domaćinstvo Vere Petković nalazi se u selu Garaši, u Opštini Aranđelovac. Upravo u gradu Svetog Arhanđela, poznatom po belom mermeru, mineralnim vodama i glini, možete biti smešteni u etnoselu "Garaške breze" po ceni od 1000 dinara po osobi za noćenje sa doručkom, odnosno 1500 dinara za pun pansion. U ovom domaćinstvu možete birati smeštaj u jednokrevetnoj, dvokrevetnoj, trokrevetnoj sobi ili apartmanu. U sklopu domaćinstva nalazi se i restoran za ručavanje. Inače, u Aranđelovcu se nalazi najveći evropski muzej mermernih skulptura na otvorenom i nadaleko poznata banja. Na jugoistočnoj periferiji, sa desne strane rečice Kubršnice, uzdiže se brdo Risovaša sa prelepom pećinom, značajnim arheološko-paleontološkim i speleološkim nalazištem. Ovde se možete baviti biciklizmom ili pešačiti stazama zdravlja, obići planinu Bukovina, jedriti ili se kupati na Garaškom jezeru koje je od domaćinstva udaljeno svega kilometar, ili pak ići u ribolov. Ukoliko na letovanje želite da povedete i psa trebalo bi da znate da u ovom domaćinstvu za tu namenu postoji i kućica za pse.