уторак, јун 30, 2009

Salaš 137

Jedinstveno mesto za one koji vole da uživaju u domaćoj hrani i piću u autentičnom ambijentu i uz sjajnu vojvođansku muziku. Ovaj salaš ima 14 soba uređenih u alt dojč stilu, školu jahanja, vožnju fijakerom, pansion za pse i konje, školu golfa, gađanje lukom i strelom, nekoliko sportskih terena... Lepota ambijenta u kombinaciji s vrhunskom uslugom i gostoprimstvom domaćina sasvim su dovoljan razlog da posetite ovaj salaš. U neposrednoj blizini se nalaze i fruškogorski manastiri...

Etno selo Bistrica

Domaćini iz sela Bistrica gostima nude tradicionalno gostoprimstvo, etnospecijalitete, rakiju, sir, orahe, med i ostala jela domaće kuhinje. U okolini se mogu obići brojni kulturno-istorijski spomenici, može se sakupljati lekovito bilje, a ima i mesta pogodnih za ribolov. Na reci Bistrici se nalazi 12 vodenica u kojima se na tradicionalan način melju žito i kukuruz. Ovo selo je osamdesetih godina prošlog veka proglašeno za kulturno dobro, a čuveno je po tome što je u njemu rođen Dragutin Tomašević, prvi Srbin koji je učestvovao na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu. Lokaliteti vredni posete: Banja Ždrelo, Bistrica, Crkva Cara Konstantina i Carice Jelene, Gorenjačka klisura, Homolje, manastiri Mitropolija, Zaveštenje, Ćerinac.

Brestovačka banja

Ova banja ima deset izvora relativno male izdašnosti ali različitog hemijskog sastava i temperature od 32 do 41 stepen Celzijusa. Vode pogoduju lečenju lokomotornog aparata, hroničnih oboljenja zglobova, posledica povreda kostiju i mekih delova (otoci, bolovi), lumbaga, hroničnih ginekoloških oboljenja, zapaljenja sluznice gornjih respiratornih organa, zapaljenskih promena na koži, povećane diureze, smanjenja želudačnog aciditeta, oboljenja digestivnog trakta, bubrega i živaca. Bila je poznata još u vreme Rimljana a posle su je koristili Turci, knez Miloš Obrenović i drugi. Značajna mesta za posetiti: Bogovinska pećina, Borsko jezero, Zlotska pećina.

Niška banja

Kupanje u radioaktivnoj vodi, pijenje mineralne vode, inhaliranje, peloidoterapija, elektroterapija, kineziterapija, medikamentna terapija, edukacija bolesnika i psihoterapija. Kratko i jasno - Niška banja. Ovaj turističko-medicinski centar ima Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju reumatičnih i srčanih bolesnika sa brojnom ekipom lekara i tehničkog medicinskog osoblja. Lečenju pogoduje i umereno kontinentalna klima, sa suvim i toplim letima i hladnim zimama sa snegom, dok su jeseni toplije od proleća. Karakteriše je više od 2000 sunčanih sati godišnje. Niška banja ima tri osnovna izvora lekovite vode: Glavni izvor, Suva banja i Školska česma, a u njoj i Nišu se održavaju brojne kulturno-sportske manifestacije tokom cele godine. Takođe vredi posetiti i Bojanine vode, Jelašničku klisuru, Kamenički vis, Medijanu, memorijalni muzej-logor Crveni krst, Nišku tvrđavu, Sićevačku klisuru, Ćele-kulu, Čegar...

Vranjska banja

Jedna od najjužnijih banja Srbije ima umereno kontinentalnu klimu na koju utiču planine koje je okružuju. Vranjska banja ima više izvora mineralnih voda koje se ubrajaju u red najtoplijih u Evropi (94 stepena Celzijusa) i spadaju među sumporne, alkalne, salinične i gvožđevite hipoterme. Ovde se leče bolesti lokomotornog aparata, reumatizam, posledice trauma i stanja posle preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu, neurološka oboljenja, ginekološka oboljenja i kožne bolesti. Usput posetiti Haremluk, kuću Bore Stankovića, manastir Prohor Pčinjski, Narodni muzej, Vlasinsko jezero.

Prolom banja

Nalazi se na jugu Srbije, našumovitim padinama planine Radan. Ove lekovite vode pripadaju retkim vodama visokih balneoloških vrednosti. Preporučuju se za lečenje bubrega i mokraćnih puteva, organa za varenje, kože, perifernih krvnih sudova i vanzglobnog reumatizma. Banja je poznata i po Prolom vodi čiji izvori su natapali okolno zemljište stvorivši blato koje leči kožen bolesti i proširene vene, reumatska i neka oboljenja prostate. Prolom voda je i baza za proizvodnju Prolom HBH piva koje se pravi po licenci Kraljevskog bavarskog HBH piva. Tome treba dodati brojne kulturne manifestacije i lokalitete poput Đavolje varoši.

Mataruška, Bogutovačka i Vrnjačka banja

U krugu od 20 kilometara nalaze se Mataruška banja, Bogutovačka banja i Vrnjačka banja. Sumporne vode Mataruške banje služe za lečenje reumatizma, neuroloških, posttraumatskih i postoperativnih stanja, steriliteta i hormonskih poremećaja. Bogutovačka se zbog mineralnih voda preporučuje za neuropsihijatrijska oboljenja, degenerativni i vanzglobni reumatizam, kao i pojedina oboljenja organa za varenje, a Vrnjačka banja je mesto u kojem se leče šećerna bolest, stanje posle žutice, pankreas, čir želuca i brojni drugi problemi. Sve tri banje krase predivni pejzaži. U blizini se nalazi nekoliko kulturno-istorijskih spomenika, lokacije za lov i ribolov, manastiri Gradac, Sopoćani, Studenica, Đurđevi stupovi, Žiča, utvrđenja Brvenik, Koznik, Maglič, Ras...

Etno selo Galetovo sokače

Zamislite sledeću scenu: probudili ste se ujutro, uzeli prvu jutarnju kafu, obuli papuče, izašli na balkon i - zabacili udicu u obližnji potočić! E, baš ovako možete da odmarate u etno selu Galetovo sokače. Ovde je mnogo toga originalno i jedinstveno. Primera radi, gosti najviše vole da se kupaju u drvenoj bačvi vodom koja se prethodno ugrejala na suncu. Što se hrane tiče, ona je, naravno, domaća i zdrava. Ukoliko poželite, odavde možete da skoknete na izlete do raznih sjajnih lokacija, a možete i da se skroz opustite uz šumadijske rakijice i meze. Lokaliteti u blizini vredni pažnje: manastir Vujan, Ovčar banja, Ravna gora.

Ovčar banja

18 kilometara zapadno od čačka, okružena šumovitim planinama Ovčar i Kablar, ova banja, osim zbog termomineralnih voda, odlična je i zbog sjajne klime. Ako vas muče reumatska oboljenja, degenerativni reumatizam, spondiloza, artroza ili posledice preloma kostiju, onda je ova banja pravo mesto za vas. Pored toga, manastiri koji se nalaze u Ovčarsko-kablarskoj klisuri idealno mesto su da, osim tela, lečite i dušu. Da ne zaboravimo ni stomak, valja dodati da je ovdašnja hrana na odličnom glasu. Obavezno posetiti ovčarsko-kablarske manastire i veštačko jezero Međuvršje.

Banja Vrujci

U brdsko-planinskom kraju zapadne Srbije u opštini Mionica u Kolubarskom okrugu, podno Suvobora i Maljena, nalazi se čuvena Banja Vrujci. Predstavlja jedno od najboljih i najmodernijih lečilišta u Srbiji, sportsko-rekreativni centar, divotni predeo sa prvoklasnom vodom za piće koja se flašira i izvozi bez ikakve tehničke dorade. Mineralne vode i lekovito blato ove banje leče reumatizam, ginekološka oboljenja, malokrvnost, kamen u bubregu i mokraćnim putevima, kožna oboljenja, pomažu pri zarastanju rana i služe za ispiranje očiju. Sa 179 do 252 metara ubraja se u banje Srbije na najmanjoj nadmorskoj visini. U banji postoji pet glavnih izvorišta i još nekoliko sporednih. Ovaj kraj Srbije je na dobrom glasu i po sjajnoj hrani. Dok ste u kraju posetite manastire Bogovađa i Divčibare, Struganik i Toplicu.

Banja Koviljača

Postala je banjsko lečilište u vreme kralja Petra I Karađorđevića, koji je 1908. godine uz svoju rezidenciju podigao savremeno sumporno kupatilo. Mineralna sumporna voda i lekovito blato ove banje dobri su za lečenje bolesti lokomotornog aparata, posttraumatskog stanja, ginekoloških i neuroloških oboljenja i degenerativnog reumatizma. Gostima je na raspolaganju prelep park za šetnje i rekreaciju, a na Drini postoje uređena mesta za sportski ribolov, kao i kupalište. Svakodnevno se organizuju izleti po okolini. Ovu banju mnogi karakterišu kao najlepšu u Srbiji zbog predivne arhitekture i prirodnog okruženja. U okolini se nalaze ostaci starih gradova i utvrđenja Kosanin i Trojanov grad i Koviljkin grad. Takođe posetiti i Jerinin grad, manastir Tronoša, planinu Gučevo, Tršić, Zvorničko jezero.

Vrdnik

Prirodna scenografija okruženja ove banje sa umereno kontinentalnom klimom i najvećim brojem sunčanih dana u Vojvodini privlači različit profil gostiju (pacijenti, turisti, sportisti...). Ovde se leče reuma, oboljenja perifernog centralnog motornog neurona, bolni sindromi različitog porekla, respiratorna i ginekološka oboljenja, migrenozna stanja i drugi zdravstveni problemi. Posetiocima su na raspolaganju otvoren olimpijski i zatvoreni bazeni, sauna i fudbalski teren, koji je pogodan i za pripreme sportista. Usput posetiti fruškogorske manastire, Ravanicu, Vrdničku kulu.