четвртак, април 24, 2014

Dvorac Dunđerski

Dvorac Dunđerski (pre toga dvorac Stratimirovića) u Kulpinu je sagrađen u drugoj polovini 18. veka. Do 1946. godine vlasnik dvorca je bila porodica Dunđerski kada im je oduzet. 1968. godine pretvoren je u muzej i danas pripada Muzeju Vojvodine. Spomenik je kulture od izuzetnog značaja. Posed čini više objekata smeštenih u prostranom parku. Dvorac je početkom XX veka bio stecište mnogih uglednih ličnosti toga vremena, između ostalih i Laze Kostića, koji je u čast Lenki Dunđerskoj, koju je upoznao u ovom dvorcu, napisao najlepšu ljubavnu pesmu "Santa Maria della Salute".


Jastrebac

Najviši vrhovi planine Jasterbac su Velika Đulica (1492 m), Zmajevac (1313 m) i Bela stena (1257 m). Ističe se po rezervatu brezove šume i po bogatstvu visoke divljači. srna i divljih svinja. Izletište Jastrebac nalazi se na 480 metara nadmorske visine i raspolaže dobrim smeštajnim kapacitetima. Veštačko jezero omogućava kupanje u letnjim mesecima.


Dunav

Jedan od najznačajnijih međunarodnih plovnih puteva. Izvire u Nemačkoj a teče kroz deset zemalja. Tok kroz Srbiju dug je 588 kilometara. Prolazi kroz vojvođansku ravnicu i nacionalne parkove Fruška gora i Đerdap. Brojne su kulturno-istorijske vrednosti duž njegovih obala. Najpopularnija je reka za rečno krstarenje.


Palićko jezero

Zaštićeno je područje i ima rang parka prirode. Jezero zahvata površinu od 4,6 kvadratna kilometra i podeljeno je na četiri sektora. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, a atraktivna je i za kupače. Jezero je veoma bogato ribom pa je razvijen i ribolov. Jezerska voda i mulj imaju i lekovita svojstva.


Ljubostinja

Crkva Uspenja Bogorodice, zadužbina kneginje Milice, podignuta je krajem 14. veka. Jedan je od najznačajnijih spomenika moravske škole.


Blagoveštenje

Nalazi se u Ovčar Banji i potpada pod grupaciju Ovčarsko-kablarskih manastira. Poznat je po prepisivačkoj školi. U manastiru Blagoveštenje 1948. zamonašen je srpski patrijarh Pavle (1914-2009).


Krušedol

Krušedol je jedan od fruškogorskih manastira, izgrađen između 1509. i 1516. godine. Zadužbina je vladike Maksima Brankovića, sina despota Stefana. Podignut je kao mauzolej porodice Branković.