субота, септембар 22, 2012

Perkov salaš

Ovaj prelepi salaš nalazi se na obroncima Fruške gore. Poznat je kao grad trgovaca i zanatlija, vinara i vinograda, a u njemu je 1842. godine osnovana prva srpska čitaonica. U okolini su poznati fruškogorski manastiri Staro i Novo Hopovo, Jazak, Vrdnik, Velika Remeta, Grgeteg, Krušedol i drugi, kao i banja Vrdnik i Sremski Karlovci. Najinteresantnije je da je ovaj salaš sačuvao autentičan izgled od pre više od 100 godina. Domaćin poseduje bogatu etnozbirku Srema i Vojvodine i nudi bogat izbor nacionalnih jela.


Dida Hornjakov salaš

Najpoznatiji salaš u Banatu je Dida Hornjakov salaš nadomak Sombora. Ons e nalazi u neposrednoj blizini grada, udaljen 1.5 kilometara od kružnog puta na starom sivačkom putu. U njemu možete videti klasičan primer građevinarstva 19. i sa početka 20. veka na području Panonske nizije. Više od jednog veka nalazi se u vlasništvu čuvene porodice Hornjak.


Sunčana reka

Turistički kompleks "Sunčana reka" nalazi se u Gornjoj Koviljači a pored letnje bašte, otvorenog ognjišta i pečenjare ima i uređenu drinsku obalu sa šljunkovitom plažom, terene za sport i rekreaciju, ergele... U ovom etnoselu imaćete prilike da vežbate jahanje, da se vozite fijakerom i čamcem, a postoje mogućnosti i da igrate tenis, odbojku na pesku, košarku, planinarite...


Terzića avlija

Etnopark Terzića avlija predstavlja tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica sa kraja 19. i početka 20. veka. Ima muzejski deo koji obuhvata dve kuće stare skoro jedan vek i bogatu zbirku eksponata iz doba Rimljana. Ugostiteljski deo obuhvata letnju baštu, krčmu kačaru i šank u avliji. Sredinom avlije žubori potočić sa slapovima i manjim jezercetom a u avliji su još i mlekar, prodavnica suvenira kao i baza za planinare sa mokrim čvorovima. Gostima su u ponudi i jela spremana u zlakuškom zemljanom posuđu.