субота, јул 14, 2012

Fruška gora

Najviša vojvođanska planina udaljena je svega 20 kilometara od centra Novog Sada. Od 1960. godine ima status nacionalnog parka a idealno je mesto za izlete i pešačke ture s nekoliko odličnih staza, naročito za ljubitelje vožnje bicikla u prirodi. Najviši vrh je Crveni čot sa 539 metara a krasi je izuzetno bogat biljni i životinjski svet među kojima brojne autohtone i zaštićene vrste, kao i 17 pravoslavnih manastira izgrađenih između 15. i 18. veka zbog čega je često cilj hodočasnika. Ukratko, planinska oaza čistog vazduha usred ravne Vojvodine.


Ibar

Rafting na Ibru počinje u maju i završava se u oktobru. U maju i junu, dok se tope planinski snegovi, bujaju brzaci i rafting postaje divlji, a tokom leta, ova inače ledena reka, pogodna je i za kupanje. Rafting tura ili, bolje rečeno, avantura niz Dolinu jorgovana počinje u Ušću i završava se nakon 25 kilometara. Trasa je prepuna brzaka i virova koji se smenjuju s mirnim delovima reke. Nešto blaža varijanta od 16 kilometara počinje ispod Maglića i završava se kod Mataruške banje. Ibar je poznat i po "Veselom spustu", turističko-sportskoj manifestaciji koja se održava već 16 godina i to uvek krajem juna. Tada ogromna flota svih mogućih vrsta plovila kreće niz brzake Ibra uz obavezne trubače. Srednja godišnja temperatura je oko 11 stepeni. Iako tokom leta znaju da budu paklene vrućine, nisu neuobičajene ni blage temperature. U okolini se nalaze manastiri Studenica i Žiča te srednjevekovni grad Maglič.


Homoljske planine

Homoljske planine sa prosečnih 900 metara nadmorske visine idealna su lokacija za one koji vole da pešače u prirodi kao i za bicikliste. Homoljske planine su bogate šumama a niz padine se spuštaju brojni rečni izvori. Najviša tačka ove planine nalazi se na 962 metra. Najpoznatiji predstavnik biljnog sveta je čuvena endemska pančićeva omorika ali i kopaonička ljubičica. Na Homoljskim planinama se nalazi nekoliko izvanrednih staza za šetnje i planinarenje a tu je i čuvena zlatonosna reka Pek. Klima Homolja je nešto oštrija pa su leta svežija. U blizini se nalaze i manastir Gornjak i termalna banja Ždrelo.

Stara planina

Stara planina iliti Balkan pripada moćnom gorju koje se pruža od Crnog mora na istoku do Vrške čuke na zapadu. Najviši vrh Srbije je na Staroj planini - Midžor sa 2169 metara. Park prirode "Stara planina" ima 1742 vrste i podvrste biljaka, 213 vrsta ptica, 136 vrsta dnevnih leptira, 60 vrsta sisara i brojne druge a nalazi se na listi zaštićenih prirodnih dobara brojnih međunarodnih organizacija. Zaštitni znak su ptice grabljivice poput beloglavog supa, orla bradana, crnog strvinara, belonokte vetruške i bele kanje. zato se posetiocima preporučuje da ponesu dvoglede i fotoaparate. Na staroj planini vlada umereno kontinentalna klima a u blizini se nalazi manastir Temska iz 16. veka.


Goč

Ova planina nadmorske visine od 1124 metara udaljena je dvadesetak kilometara od Kraljeva a nepregledni proplanci, gusta četinarska šuma, brojni potoci i malo jezero deo su prelepog ambijenta Goča. Goč ima više od 250 izvora sa pijaćom vodom kao i dve reke poribljene pastrmkom, Sokoljsku i Gvozdačku, koje su raj za ribolovce. Na Goču postoje obeležene staze za šetnju a osim sportistima interesantan je i deci zbog čega ga neki nazivaju i dečjom planinom. Na Goču se nalazi šest uređenih staza za treking a idealan je i za planinski biciklizam. U blizini se nalaze srednjevekovni grad Maglič, Vrnjačka banja i Medina pećina.


Radan

Najviši vrh Radan planine je Šopot (1409 metara) a na njenim obroncima nalaze se Prolom banja i arheološki lokalitet Caričin grad. Radan je okružen vencem planina koji čine Pasjača, Vidojevica, Rgajska planina i Sokolovica koje je štite od hladnih i vlažnih vazdušnih struja a što za posledicu ima topliju i blažu klimu. Usled toga došlo je do svojevrsnog fenomena pošto hrastove šume umesto do klasičnih 700 ovde uspevaju do čak 900 metara nadmorske visine. Zbog toga je na Radanu opstalo nekoliko endemskih biljnih vrsta među kojima i deo prašume iz tercijara. Pored Prolom banje čuvene po lekovitim vodama i blatu u okolini se nalaze i Caričin grad i Đavolja varoš.


Kopaonik

Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji a jedan njegov deo je proglašen za nacionalni park. Najviša tačka je Pančićev vrh sa 2017 metara na kojem se nalazi i mauzolej najvećeg srpskog prirodnjaka Josifa Pančića. Inače, naziv Kopaonik potiče od velikog rudnog bogatstva koje je ovde iskopavano još od srednjeg veka, zbog čega ga krasi i čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od 12. do 15. veka poput manastira Crkvine koji se nalazi kod Nebeskih stolica podno samog Pančićevog vrha. Izuzetno je popularan i van zimske sezone pošto ima bogatu turističku ponudu ali i prirodne lepote koje mame na pešačenje i aktivan odmor. Kopaonik ima gotovo 200 sunčanih dana godišnje zbog čega ga zovu "sunčana planina". Kad ste već na Kopaoniku vredi posetiti manastire Žiča, Studenica, Đurđevi stupovi, Gradac i Pavlica kao i arheološki lokalitet Crkvine iz 5. veka.


Golija

Jedna od najlepših planina u Srbiji, prebogata šumama, pruža sjajne mogućnosti za odmor i rekreaciju. Od 2001. godine se nalazi pod zaštitom države kao Park prirode "Golija". Padine su pogodne za skijanje pošto zimi obiluju snegom a tokom ostatka godine je omiljeno izletište. Najviša tačka je Jankov kamen na 1833 metara. Preporučuje se kamperima ali i pasioniranim ribolovcima kao i onima koji vole pešačenje kroz netaknutu prirodu. Klima je oštra pa meštani često znaju da kažu "Ne zna Golija šta je delija".


Uvac

Regata kanjonom reke Uvac predstavlja jedinstven doživljaj. Meandri ove reke su izuzetno živopisni a dok se spuštate možete videti i staništa ugroženog beloglavog supa. Regata svake godine ima sve više poklonika. Na glasu su po lepoti i uvačka jezera i pećine čiji je sistem od 6185 metara najduži u Srbiji, zbog čega je ovaj biser proglašen za specijalni rezervat prirode. Zbog jedinstvenog spoja mediteranske i planinske, klimu ovog kraja karakteriše veliki broj sunčanih dana. Vredi posetiti Ledenu pećinu, Jerinin grad i vidikovac Molitva.