среда, мај 02, 2012

Zlatibor

Zlatibor se prostire na više od 1000 kvadratnih kilometara s najvišim vrhom Tornik (1496 metara). Poznato je letovalište ali i zimovalište kao i klimatsko lečilište. Ova planina je odlična za pešačenje po prirodi. Klima je uslovila bujnu vegetaciju a dominiraju pašnjaci na kojima raste čak 120 vrsta trava. U nižem delu preovladavaju listopadne šume a iznad 600 metara nadmorske visine četinari. Klima izuzetno pogoduje onima koje muče malokrvnost i bolesti štitaste žlezde a sudar morskih i planinskih vazdušnih struja ubrzava oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti. U blizini se nalaze Sirogojno i Šarganska osmica.


Tara

Tara je idealna za ljubitelje ekstremnih sportova i adrenalinskih odmora ali i za one koji vole šetnje kroz netaknutu prirodu. Rafting Tarom spada u fantastične doživljaje a proglašena je za jednu od najlepših i najuzbudljivijih reka Evrope. Pored raftinga, koji je najbolji u junu kada je najviši vodostaj, Nacionalni park "Tara" nudi i izlete na glečerska jezera. Tu je i Perućica, jedina prašuma u Evropi i jedinstven prirodni rezervat sa veličanstvenim vodopadom Skakavac. Na svom putu do komova, u dužini od 145 kilometara, Tara je stvorila kanjon dug gotovo 100 i dubok 1.3 kilometra, koji je drugi po dubini u svetu, odmah iza čuvenog Velikog kanjona u Koloradu. Reku krasi kristalno čista i pitka voda a njenu okolinu brojne endemske biljne i životinjske vrste. Na Tari se nalaze i manastir Rača iz 13. veka, Šarganska osmica, Mećavnik i Drvengad.


Divčibare

Zahvaljujući prosečnoj nadmorskoj visini od 980 metara, Divčibare su poznate kao "fabrika crvenih krvnih zrnaca". Idealna lokacija za pešačke ture sa četiri staze dužine između 1.5 i 2.5 kilometara a ona najzahtevnija dugačka je celih 33 kilometara. Sve staze se nalaze na nadmorskoj visini između 866 i 1093 metara. Na Divčibarama se često pripremaju sportisti a lekari ih preporučuju najmlađima kao vazdušnu banju. Pored odličnog geografskog položaja ovu planinu krasi i blaga klima. Na području Divčibara se nalaze manastir Pustinja, rodna kuća Živojina Mišića i Petnička pećina.


Rudnik

Na Rudniku se nalazi osam vrhova iznad 1000 metara nadmorske visine a najviši je Veliki Šturac ili Cvijićev vrh (1132 metara). Rudnik je hidrografski čvor Šumadije i razvođe slivova Velike Morave, Zapadne Morave i kolubare. Planina i istoimena varošica povezani su asfaltnim putem kao i velikim brojem staza zdravlja idealnih za pešačenje u prirodi. Ovaj centar ima i terene za male sportove a krase ga i izvanredni klimatski uslovi. Okolina Rudnika pruža mogućnost za lov na visoku i sitnu divljač. Usput posetiti i Jerinin grad, Oplenac, manastir Vraćevšnica, crkvu brvnaru iz 13. veka i etnoselo Koštunići.