понедељак, април 30, 2012

Rasina

Ova brza planinska reka koja silazi sa obronaka Kopaonika pregrađena je kod mesta Ćelije pa je tako stvoreno istoimeno veštačko jezero dužine 12 kilometara. Jezero i reka bogati su ribom a priča se da ima i somova od 100 kilograma! Na jezeru nije dozvoljeno kupanje. Riba je u ovom kraju retka na meniju ali je zato kraj poznat po siru, kajmaku, vinu i rakiji. Usput posetiti i Blačko jezero, Dobroljubačku kotlinu, Zlatarsku klisuru i manastir Veluća.


недеља, април 29, 2012

Zlotske šume

Boljevačko šumsko gazdinstvo "Timočke šume" gazduje zlotskim šumama koje se prostiru na 15447 hektara. Brdsko-planinsko područje na kojem se nalazi idealno je za ljubitelje pešačkih tura kroz divlju prirodu, lov na rogatu divljač i divlje svinje. U blizini se nalaze pećina Zlotska, Dubašnica i jezero na Crnom vrhu.


Deliblatska peščara

Na svih 33610 hektara ovog lovišta gazduje Šumsko gazdinstvo "Banat" iz Pančeva. Najveći je peskoviti teren u Evropi, nekada deo velike praistorijske pustinje nastale povlačenjem Panonskog mora. Proglašena je specijalnim rezervatom prirode. U blizini se nalaze Vršac, Banatski Karlovac i izletište Devojački bunar.


Gružansko jezero

Ovo jezero je magnet za ribolovce iz Šumadije i Pomoravlja ali i ostatka Srbije. S obzirom na to da su gotovo sve reke moravskog sliva zbog topljenja snega brze i zamućene, na njima gotovo da nema uslova za pecanje pa je ovo jezero idealan odušak za ljubitelje udice. U okolini se nalazi planina Rudnik i brojna sela.


Lim

Sezona splavarenja na Limu obično počinje u maju kada je vodostaj najviši a samim tim i spust niz reku najatraktivniji. Huk koji proizvode brzaci ostaje u večnoj uspomeni smelim splavarima, a na Lim se može otići i krajem jula ili u avgustu ali je tada voda daleko mirnija. Klima je umereno kontinentalna ali na nju često utiče lokalna geografija pa vreme zna da bude i svežije od očekivanog. Deo koji teče kroz Srbiju do ušća u Drinu jedna je od idealnih pecaroških destinacija za one koji vole ribolov na plovak i mušičarenje. Reka formira kompozitnu dolinu u kojoj se naizmenično smenjuju klisure i kotline u kojima se nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici: Mileševa, Đurđevi Stupovi, Davidovica, Kumanica, Jerinin grad a tu su i Potpećko jezero vodopad reke Sopotnice.


Drina

Reka Drina sa veštačkim jezerima Perućac i Zaovine važi za pecaroški raj. Zaštitni znak Drine je mladica. U blizini je i reka Tara na kojoj se takođe mogu upecati lepi primerci riba sa brzih reka. Obe lokacije su odlične za ljubitelje mušičarenja. Takođe posetiti i Mokru Goru, Drvengrad, hidroreverzibilnu elektranu Perućac.


Karađorđevo

Lovište se prostire na 6000 hektara i pod upravom je Vojne ustanove "Karađorđevo". Gostima su na usluzi vožnja fijakerima kao i jahanje konja pošto se ovde nalazi i daleko poznata ergela. Osnovano je 1885. godine kao državno imanje Austrougarske monarhije, odnosno, ergela u sastavu poznate mađarske ergele Mezchegues. U blizini se nalazi i 17 međusobno povezanih veštačkih jezera. Sem ergele Karađorđevo sa muzejom, vredi posetiti i tvrđavu Bač i manastir Bođani te otići na piknik u centar "Vranjak".


Monoštorski rit

Monoštorski rit je jedan od bisera vojvođanske prirode. Ovde su smešteni ribolovni tereni "Baste", "Duga bara" i "Štale" na kojima se pecaju kapitalci. Zimi je ovaj rit poseban doživljaj za lov na štuku i smuđa kroz rupe u ledu, takozvane oduške. U toplijem delu godine najbolji je lov iz čamca koji se ovde može iznajmiti. Poznat je i po Apatinskim ribarskim večerima.